28 Eylül 2007 Cuma

DUA






"Dualarınız olmasaydı Rabb katında neye yarardınız?" -Furkan 77-


İnsan, fıtratı gereği ruhunun bir yerlerinde inanma ihtiyacına sahip bir varlıktır. İnanç, ruhun şekillenmesine ve anlamlanmasına vesiledir. İnsanoğlunda inançsızlıktan bahsetmek yaradılışa isyandır, ihanettir.

İnancın gerçeği ise Allah'a inanmaktır. Güvenmek ve teslim olmak. Varlığının anlamını farketmek, kabul etmek ve tümden teslim olmak. Amennâ ve Saddeknâ...

Teslim olduktan sonra insanoğlunun karşısına çıkan ilk vaad Cennet'tir. Cenneti istemek, Allah inancının temelidir. Varlığın anlamı, sonu cennet ümidiyle biten bir hayattır. Allah inancı ve yaradılış manası, yeryüzünde inanan insanların cennet ümidi ve cehennem korkusuyla hayatlarında bir düzen tesis etmelerini temel almaktadır.

Düşünün bir kez. Hayat, doğumdan ölüme ve ardında bir sonsuzluğa uzanan süreç. Sonsuzluğu hayal edince, doğumdan ölüme demek, bir ömür demek ne kadar aciz kalıyor. Sonsuz : Sonu olmayan, hiç bitmeyen, devam ettikçe eden... Bu küçüklüğü, bu anlamsızlığı keşfettikten ve asıl anlamın sonsuzlukta olduğu görüldükten sonra, ardından gelen dehşet sorgulama; "nasıl?" bir sonsuzluktur. İnanan insanın önünde yalnızca iki yol var, çok da karmaşık değil. Cennet ve Cehennem.

İşte tam bu noktada, inancın hayatı şekillendiren rükunlarında bir öge var. DUA. İstemek. Tek ve Bir olan yalnızca O'nu İlah kabul etmek, Vahdet'e teslim olmak; ardından istemeyi getirmekte.

Dua, insanın aczini kabul etmesidir. Allah'a yakınlaşması için bir yol, bir vesiledir. Son çare değil, ilk istek, her zaman istektir. Dillerin duaya alışmasını rutin, sıradan ve güncel kılmaktır hayatın her anında. Ve herşeyi, "Terliğinizin kopan kopçasına kadar" istemektir.

Estağfurullah bir duadır, Selamun Aleykum bir duadır, Besmele, Hamd, La İlahe İllallah hepsi birer duadır. Ve namaz, Peygamberin göz serinliği, zihin sukuneti; başlı başına bir duadır.

Çocuğa dua, rızka dua, anaya babaya dua... Hayatın her anında, her yerde, herkesle birlikte.

Eller karıncalanıncaya kadar, omuzlar yoruluncaya kadar, gözler ıslanıncaya ve aczile teslimiyeti kalbte hissedinceye kadar dua.

Dua : Aciz ömre amin diyene kadar...

0 yorum:

Jazakallahu Khayr